Hiljainen tieto

Kävin vähän aikaa sitten briiffaamassa erään yhteistyöyrityksen portsareita ja jäimme virallisen osuuden jälkeen parin konkarin kanssa keskustelemaan kaikesta siitä kokemuksen tuomasta hiljaisesta tiedosta, jonka haluaisimme nuoremmalle kaartille jakaa. Tämän keskustelun myötä mieleeni muistui eräs omista oppi-isistäni ja hänen ohjeensa minulle.

OVIMIEHEN MUISTELMAT, OSA 1

Elettiin vuotta 1998, kun eräänä päivänä kaverini Jani soitti ja kertoi, että laitakaupungin lähiöräkälässä olisi tuurausmiehelle hommia tarjolla. Ovimiehet olivat tuolloin aina talon kirjoilla ja hommiin pääsi vain suosittelijan kautta. Portsarifirmoista ei oltu silloin vielä kuultukaan.

Kyseisen räkälän ovesta vastasi yksi paikallisista konkareista, Ode. Janin suositeltua minua, soitin välittömästi Odelle ja sovittiin oppivuoro. Ode oli, kuten siihen aikaan kaikki portsarit, kokemuksen kautta ovihommat oppinut katu-uskottava äijänköriläs. Kirveellä veistetyt kasvonpiirteet ja elopainoa vähintään sen portsarin minimin verran, eli 100 kiloa. Farkut, buutsit, nahkaliivit ja muut vastaavat muotivaatteet kuuluivat perusvarustukseen. Ode oli huippu tyyppi ja häneltä sain paljon hyviä vinkkejä siitä, miten portsarin työtä tuli tehdä ja miten asiakkaita tuli palvella. Erään vinkin muistan vieläkin:

”Kun seisot tuossa ovella ja mietit, että ottaako asiakas sisälle vai ei, niin luota vaistoosi. Vaikka et osaisikaan heti perustella itsellesi mikä tyypissä on vikana, niin keksi joku tekosyy, jolla estät sisäänpääsyn. Jos hänessä on jotain outoa, niin silloin on. Jos teet virhearvion ja estät harmittoman tyypin sisäänpääsyn, menetät vain muutaman markan narikkamaksun. Mutta jos et luota vaistoosi ja päästät epäilyttävän tyypin sisälle, joku voi vaikka menettää henkensä”.

Nykyäänhän näin ei tietenkään enää toimita missään, koska pahiksillakin on tunteet ja perusoikeudet. Ja pahan mielen aiheuttaminen on väärin. Ennen oli toisin ja tämän ohjeen noudattamatta jättämisen merkityksen sainkin kokea kantapään kautta melko pian. Tästä lisää seuraavalla kerralla.

Tarinan opetus: Kannattaa kuunnella mitä konkareilla on sanottavanaan, vaikka neuvot eivät heti avautuisikaan.

Kaikille turvanörteille ja muillekin itsensä kehittämisestä kiinnostuneille voin lämpimästi suositella amerikkalaisen henkilösuojausgurun Gavin de Beckerin kirjaa Gift of Fear. Kirja kertoo intuitiosta ja miten siihen luottaminen on pelastanut lukuisten ihmisten hengen. Intuitio voi joskus pelastaa myös sinun tai asiakkaasi hengen, joten kannattaa oikeasti opiskella asiaa.